8 Aralık 2015 Salı

BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ

Merhaba Arkadaşlar, ilk blog yazıma merhaba diyin :)
İlk yazımda sizlere bilgisayarın tarihçesinden bahsetmek istiyorum. Çünkü artık herkesin evinde, elinde, cebinde, her yerde bilgisayar var. Ama hiç bilgisayarın ilk hallerini merak ettiniz mi? Ne hallerden buralara kadar gelmiş haberiniz var mı? Yoksa eğer, artık olacak. En azından fikir sahibi olmanız dileğiyle…
Öncelikle bilgisayarın ne olduğundan söz edeyim.

Bilgisayar, en basit bakış açısıyla bir matematiksel işlemci, yani bir hesap aracıdır ve veri işler. Bilgisayarın elektronik kısmına donanım (hardware), program kısmına ise yazılım (software) denir.
Bilgisayarın gelişiminde hiç değişmeyen 4 unsur şunlardır:
·                    Bilginin Girişi (Giriş birimleri: Klavye, Mouse, kamera, modem vb.)
·                    Bilginin saklanması (Hafıza: Hard disk, disket, CD-rom vb.)
·                    Bilginin işlenmesi (Beyin: Merkezi işlem birimi-CPU)
·                    Bilginin çıkışı (Çıkış birimleri: Monitör/ekran, Printer/yazıcı, modem)
İnsanların ihtiyaçları zamanla artar. Hesapla ilgili ihtiyaçlar ekonominin hızla gelişmesi ve yerleşik hayata geçilmesiyle beraber iyice arttı. Birçok farklı yaklaşım ve kuram ortaya atıldı ve günümüz bilgisayar teknolojisinin temelleri atılmaya başlamış oldu.
Şimdi kronolojik sırayla kısaca geliştirilen “bilgisayar”lardan bahsedecek olursak;
ABACUS: İlk bilgisayar olarak geçmektedir. M.Ö 1000 yıllarında Çinliler tarafından kullanıldığı kabul edilmiştir. Günümüzde ilköğretimde sayı saymayı ve basit matematiksel işlemleri öğrenmek için de kullanılır. Bu aygıt teller üzerine dizili boncuklardan meydana gelmektedir.
PASCALLINE: Değişik sayıda dişleri olan çarklardan meydana gelen bu makine toplama ve çıkarma işlemleri yapabiliyordu. Bu nedenle “İlk Yarı Otomatik Toplama Makinesi” denilmiştir.
LEIBNIZ ÇARKI: Pascalline’nin daha da fonksiyonlu halidir. Bu aygıt; toplama ve çıkarma işlemlerinin yani sıra bölme, çarpma ve karekök alma işlemlerini de yapabiliyordu.
FARK MAKİNESİ:  Charles Babbage matematiksel işlemlerin yanı sıra birçok işlemleri de yapabilen bir makine yapmayı planlıyordu. İngiliz hükümetinin parasal desteğini de alan Babbage uzun süren çalışmalar sonunda Fark Makinesini 1830 yılında icat etti.
DELİKLİ KARTLAR: Nüfus sayımı için yapılmıştır ve delikli kart sistemiyle veri girişine olanak sağlayan “bilgisayar” olmuştur. Delikli kartlardaki rakam ve sayıları kodlayan ilk kişi Hollerith isimli bir Amerikalıdır.
MARK I: “İlk Otomatik Hesap Makinesi”dir. Delikli kart sistemiyle çalışmasına karşın; daha önceki benzerlerinden farklı olarak, logaritma ve trigonometri fonksiyonlarını da hesaplayabiliyordu.
Z3: “İlk Elektro-Mekanik Bilgisayar”dır. Uçak kanatlarıyla ilgili hesaplamalarda kullanıldı. 1944 yılında Berlin'e düzenlenen bombalı saldırı sırasında yok edilen Z3, 1960 yılında yeniden yapılarak Berlin'deki Deutsches Museum'de sergilenmektedir.

 ENIAC: Saniyede 5000 toplama işlemi yapabiliyordu. Mark 1’e göre 1000 kat daha hızlı olan ENIAC, bir oda büyüklüğündeydi. Eniac askeri amaçla üretildi ve top mermilerinin menzillerini hesaplamak için kullanıldı. II. Dünya Savaşına dahil olan Amerika Birleşik Devletlerinin uzun menzilli top atışlarında hata oranını azaltmak amacıyla geliştirilmiş ve 4 yılda tamamlanabilmişti. II. Dünya Savaşının sona ermesiyle ENIAC;
·        hava tahminlerinde,
·        atom enerjisi hesaplamalarında,
·        kozmik ışın çalışmalarında,
·        termal tetiklemede,
·        rastgele sayı bulunmasında,
·        rüzgar tüneli dizaynında ve diğer bilimsel araştırmalarda kullanılmıştır.
DEPOLAMA YAPAMAZ. Bu yüzden ilk bilgisayar olarak kabul edilemez. (Sınavda çıkmıştı ve yapamamıştım. Bir daha da asla unutmam J)
EDVAC: Bu bilgisayar ENIAC ‘dan on kez daha küçük ve yüz defa daha hızlı çalışabiliyordu. Edvac, komutların diğer veriler gibi bilgisayara dışarıdan girilmesini sağlıyordu. Bu özellik programcılıkta büyük kolaylıklar sağlamıştır. 
UNIVAC:  İlk defa manyetik teyp kullanarak verileri depolayan bilgisayardır. UNIVAC, ENIAC bilgisayarlarını yapan kişiler tarafından geliştirildi.
IBM 700 SERİSİ: 1950’den sonra vakum tüplerinin sık olarak kullanılmaya başlandığı dönemlerdir. Univac ve IBM 700 serisi vakum tüpler kullanılarak yapılan elektronik bilgisayarlardır. Bu yıllarda program yazabilmek için kullanılan bilgisayar donanımının çok iyi bilinmesi gerekiyordu. Program yazmak için makine dili kullanılıyordu.
IBM 1401: Transistör kullanılarak üretilen ilk bilgisayarlardır. Transistörler vakum tüplere göre az enerji harcayan, az yer kaplayan, fazla ısınmayan elektronik devre elemanlarıdır.
IBM 360: Entegre devre elemanının kullanıldığı ilk bilgisayarlardandır. Entegreler binlerce transistörü içerisinde bulunduran devre elemanlarıdır. Entegrelerin kullanılması; bilgisayarın boyutlarının küçülmesinin, maliyet azalmasına ve işlem hızının artmasına sebep oldu.
INTEL 4004: Entegrelerin birleştirilmesiyle hızlanan ilk merkezi işlem birimi sayılabilir.
APPLE I: 1975 yılında piyasaya çıkan Apple iki üniversite öğrencisi tarafından bir evin garajında üretilmiştir. Apple’de klavye ve monitör bulunmuyordu.
IBM PC: “İlk Kişisel Bilgisayar”dır.
Vay be dedirtecek kadar değişiklik olmamış mı sizce de? Şu an ufacık çocukların bile elinin altında olan bilgisayarlar ne evrimler geçirmiş ve şimdiki halini almış. Bir çocuğa eskiden bilgisayarlar bir oda büyüklüğündeymiş deseniz inanmaz, İNANAMAZ. Ben de ilk öğrendiğim zamanlar çok şaşırmıştım. Bunları üreten insanların beynine sahip olmak isterdim! Dünyayı bile fethedebilirdim!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder