8 Aralık 2015 Salı

Bilgisayarın Olmazsa Olmazı, İŞLEMCİ

Merhaba sevgili okuyucular :)
Bu yazımda sizlere bir bilgisayarın en önemli parçası diyebileceğimiz işlemciden bahsedeceğim. Sizler için araştırma yaptım ve bulduklarımı kendi bildiklerimle, bilgisayar donanımı dersinde öğrendiklerimle, harmanlayıp sizlere sunmak istedim. Umarım işinize yarar.
İşlemci bilgisayar birimlerinin çalışmasını sağlayan ve bu birimler arasındaki veri akışını kontrol eden bir donanım parçasıdır. Bilgisayar işleminin temel aritmetik, mantıksal ve giriş/çıkış işlemlerini gerçekleştirir. İşlemci, bilgisayarın beyni gibidir. (Sizi bilmem ama bu cümle benim karşıma kim bilir kaç kere çıktı :) ) Bilgisayarda yapılan tüm işlemler, en kolay işlem bile, işlemcinin üzerinden geçmek zorundadır. Şu an bu yazıları yazarken bile klavyeden bastığım her harfin ekranda görünmesini yine işlemci sağlıyor. Tüm bu işlemler 1 saniyeden bile az bir zamanda gerçekleşir.
Merkezi işlem birimi denildiğinde donup kalmayın sakın. Çünkü işlemci aynı zamanda merkezi işlem birimi olarak da adlandırılıyor. Ama kısaca işlemci denilmektedir.
İlk işlemciler belli işlemleri çoğu zaman da yalnızca tek bir işlemi gerçekleştirmek için üretilmiştir. Ama 1970’lerde mikroişlemcilerin üretilmesiyle işlemcinin kullanım alanı da genişlemiştir.  Örneğin otomobillerde, cep telefonlarında da işlemci kullanılmaktadır.
Mikroişlemciler, yapısında milyonlarca transistör bulundurmaktadır. Elektrik sinyalleri bu transistörler üzerinden geçer. Bilgisayarın yaptığı toplama, çıkarma, çarpma ve bölme gibi işlemler bu sinyaller vasıtasıyla gerçekleşir. Bu işlemleri yapan bölüme de ALU(Aritmetik Mantık Birimi) denilmektedir. Ayrıca işlemci bu işlemleri en basit sayma sistemi olan ikilik düzen yani 0 ve 1 sayılarını kullanarak yapar.
Tipik bir işlemci birçok bileşene sahiptir. Birincisi temel aritmetik ve mantıksal işlemleri gerçekleştiren Aritmetik Mantık Birimidir. İkincisi bilgisayarın çeşitli bileşenlerini yöneten Denetim Birimidir. Denetim Birimi bellekten talimatları okur, yorumlar ve bu talimatları bilgisayarın diğer parçalarını etkinleştirmek için sinyal serilerine dönüştürür. Denetim Birimi gerekli hesaplamaları gerçekleştirmek için Aritmetik Mantık Birimini çağırır. Üçüncüsü talimatların kopyalanabildiği ve yeniden ele alınabildiği yüksek hızda bellek birimi olarak hizmet eden ön bellektir.
İşlemcilerin hızı sürekli artmaktadır. Bu hıza RAM’ler de yetişememeye başladığında buna çözüm olarak 1980’li yıllarda üretilen işlemcilere önbellek eklenmiştir. Önbellekler RAM’lerden bile çok hızlı çalışan fakat maliyeti de çok fazla olan belleklerdir. Önbelleklerin veri yazıp-okuma hızı çok yüksek olduğundan, işlemcide işlenecek veri önce bu önbelleklere kaydedilir, ardından da işlemciye alınarak veri işlenir. Bu sayede işlemcinin, veri okurken yavaşlamasının önüne geçilmiş olur.
L1-L2-L3 Önbellekleri: Aritmetik İşlem Birim (ALU) ‘ya yakınlığı, hız ve maliyet açısından sıralaması; L1>L2>L3 şeklindedir. Yani en gerekli veriler L1’de bulunur daha sonra sırasıyla L2 ve L3’te.
Eskiden işlemciler anakarta sabitlenmiş olarak üretilmekteydi. İşlemci bozulduğunda anakartın değiştirilmesi gerekiyordu. Bu nedenle işlemcinin anakarta takılıp sökülmesini sağlayan işlemci yuvaları geliştirildi. Anakarta takılma şekillerine göre iki tip işlemci vardır. Bunlar, soket işlemci ve slot işlemci.


Soket işlemci, kare şeklindedir. Alt yüzeyinde çok sayıda pin bulunur. Anakarta bir mandal yardımıyla takılır. Anakarttaki sokete uygun işlemci seçilmelidir. Slot işlemci ise dikdörtgen şeklindedir. Anakarta diklemesine monte edilir. Korunması için dışında yan yüzeylerine soğutucu takılan kılıf bulunur. Üretimi durdurulmuştur.


Bir işlemci çok ısınır ve bu nedenle ısıyı emen veya fan şeklinde olan kendine özel bir soğutma sistemine ihtiyacı vardır.





İşlemci Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İlk önce “Neden almak istiyorsunuz?” sorusunu sorarım ben size. Çünkü kullanıcı ihtiyacına en uygun işlemciyi almalı. Sıradan işlemler için mi kullanacaksınız yoksa yüksek bir performans mı bekliyorsunuz? Ve tabii ki ikinci sorum da “Ayırdığınız bütçe ne kadar?” sorusu olmalı. Önce bunlara cevap verin sonra da kendinize en uygun işlemciyi seçin.
En yeni oyunları oynamak, yüksek kalitedeki HD videoları izlemek istiyorsanız performansı da fiyatı da yüksek bir işlemciye ihtiyacınız var demektir.
Piyasada 2 adet işlemci bulunmaktadır: Intel ve AMD. Intel daha güçlü ve daha pahalı işlemcidir. Eğer çok yüksek performans bekliyorsanız Intel’i tavsiye ederim. Standart bir bilgisayar için, sadece internette gezinmek ve Office programlarını kullanacaksanız güçlü bir soğutması bulunan düşük fiyata bir AMD de yeterlidir.
Bu arada eğer anakartınız sizde mevcutsa ve sadece işlemci alacaksanız anakartınıza uygun bir işlemci seçmelisiniz. Anakartınız Intel uyumluysa gidip AMD işlemci almayın. Sadece uyumlu olmaları da yetmez sevgili okuyucularım, işlemcilerin modelleri de farklı olduğundan farklı soket yapıları mevcuttur. Yani anakartınız işlemciyle aynı soket yapısını da desteklemeli.
Çekirdek sayısı bir işlemcide arayacağınız en önemli özelliklerden. Konu laptop veya masaüstü bilgisayarlar olduğunda, tek çekirdekli işlemcilere rastlamanız artık güç. Artık çoğu işlemci 2, 4 veya 6 gibi çoklu çekirdeğe sahip.
Çekirdeğin tanımı: Her işlemci çekirdeği, ayrı bir merkezi işlem birimidir. Örneğin çift çekirdekli işlemci, tek çipli bir işlemci gibi görünür ancak içerisinde iki işlem birimi vardır. Ek merkezi işlem birimleri, birden çok işi aynı anda yapabilirler. 
Yüksek çekirdekli işlemcilerin sağladığı avantajlar daha hızlı bir işletim sistemi, programların daha hızlı açılması ve çalışması, çekirdeğin bir tanesinin uygulamalara yönelmişken diğerinde işletim sistemi altında çalışan antivirüs ve diğer günlük kullandığımız programlara yönelmesi gibi avantajları var. Intel’in son çıkarttığı işlemciler olan i serileri hızını yaptığınız uygulamalara göre ayarlayan turbo boost teknolojisiyle donatılmıştır.
İşlemcinizin çok çekirdekli olması tabii ki daha iyi bir performans sağlar. Tek çekirdekli işlemci alırsanız tahmin edeceğiniz gibi hız konusunda da sorun yaşarsınız. Tek çekirdekli işlemcide bütün işlemleri işlemci tek başına yapar bu nedenle birden fazla işi üstüne yüklerseniz yavaş kalır. Bu nedenle çok çekirdekli işlemci tercih edin. İş yükü çekirdekler arasında paylaşılır ve daha hızlı bir şekilde yürütür.
Bunların yanında kullandığınız işlemci kadar işlemcinin soğutucusu da çok önemlidir. İşlemciyle birlikte gelen fan bir zaman sonra yetersiz kalabilir. Piyasada sonradan temin edebileceğiniz fanlar sayesinde çok daha güçlü ve etkili soğutma sağlanabilir.
İpucu: Kasadan gelen gürültünün en büyük sebebi fanlardır. Bu nedenle fan seçerken de dikkat edin. Küçük boyuttaki fanlar daha çok sayıda döndüğü için daha çok gürültü çıkarır. Sessiz bir kasa için daha büyük fanlar tercih etmelisiniz.
Tavsiyelerim:
Çok yüksek performansa ihtiyacınız yoksa, amacınız sadece internette gezinmek, Office programları kullanmak ise size Intel Core i3 veya Intel Core i5 serilerini tavsiye edebilirim. Verdiğim adreslere lütfen bakın. Üstelik şu an indirimdeler.
Çok yüksek performans istiyorsanız Intel Core i7 serisini öneririm. İki link vereceğim bütçenize göre ayarlayın J
Düşük maliyet aynı zamanda yüksek performans için de  AMD’nin Phenom II x6 serisinden işlemci öneririm. Örneğin http://urun.gittigidiyor.com/bilgisayar-tablet/amd-fx-series-x6-6300-3-5ghz-14mb-32nm-am3-isle-184358738

Okuduğunuz için teşekkürler. Umarım bu bilgiler sizlere yararlı olmuştur. İyi akşamlar :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder