8 Aralık 2015 Salı

Rastgele Erişimli Bellek (RAM)

Merhaba sevgili okuyucularım,
Bugün de sizlere bilgisayarınızın hızlı veya yavaş çalışmasında en büyük role sahip olan RAM hakkında bilgiler, tavsiyeler vermeyi düşündüm. Araştırmalarımı yaptım ve bu bilgileri sizlerle paylaşmak istedim.
RAM, bilgisayarda bir veri depolama şeklidir. Kelime anlamıyla Rastgele Erişim Belleği demektir. Rastgele erişimli olması sayesinde belleğin sıra gözetmeksizin istenen adresindeki veriler okunup yazılabilir. Günümüzde hızlı ve geçici depolama anlamında kullanılmaktadır.
 RAM; işlemcinin istediği talimatları maksimum hızda işlemciye ulaştıran, işletim sisteminin, çalışan programların ve bilgisayarımızda kullanılan tüm bilgilerin geçici olarak depolandığı bellektir.
Bilgisayarın diğer depolama birimlerine(sabit disk, disket, CD-ROM)  göre daha hızlıdır. RAM ve sabit disk temel olarak aynı bilgileri saklarlar, ancak RAM’deki bilgilere erişme ve onları işleme hızı, sabit diskteki bilgilere erişme ve onları işleme hızından çok daha büyüktür. Sabit disklerin 10 milisaniyelik erişim süresine oranla RAM bellekler 0,1 milisaniyenin bile altındaki erişim süreleriyle işlemcinin verilere inanılmaz bir hızda ulaşmasını sağlar.
 RAM bir depolama aygıtıdır. Çalışması, bilgilerin depolanması ve üzerindeki bilgilerin kalması için sürekli olarak enerji gereksinimi duymaktadır. Belleğe verilen enerji kesildiği anda üzerinde işlem yapılan bilgiler kaybolur. Yani RAM, içerisindeki bilgileri bilgisayarınız çalıştığı sürece korur. Bilgisayarınızın kapanması durumunda bu bellek içerisindeki tüm bilgiler kaybolur. Bilgisayarınızı tekrar açtığınızda bu bilgiler, genellikle sabit diskten bir kez daha RAM’e yüklenir.
Çok güçlü ve hızlı bir bilgisayarınız olsa bile eğer yavaş bir RAM’i varsa bilgisayarınız yavaş çalışacaktır. Sonuç olarak RAM bir bilgisayarın performanslı çalışması için en önemli parçalardan biridir.
Görevi, işlemcinin verileri işlemesi sırasında gerekli olan verileri geçici veya kalıcı olarak saklamaktır.
Veriler ister sabit bir depolama kaynağından ister herhangi bir giriş kaynağından gelsin, öncelikle RAM belleğe gider. Bu aşamadan sonra işlemci, kendisi için gerekli olan küçük veri parçalarını ön bellekte saklar. İşlemci içerisinde bulunan kaydediciler, ön bellekteki verileri alır ve işlemcinin işlemlerini gerçekleştirir.
Şuan kullanılan kişisel bilgisayarlarda RAM eklemek veya değiştirmek için özel yuvalar bulunmaktadır. Bu alanlara istenilen GB’taki RAM’ler takılarak bilgisayarın olağandan hızlı olması sağlanır. RAM kapasitesi yüksek bir makinede açtığınız 10 farklı program arasında geçiş yapmanız RAM kapasitesi düşük olana göre daha hızlı olacaktır. Çünkü yüksek RAM da program ile ilgili tutulabilecek veriler için daha fazla yer olacaktır. RAM da yer kalmadığında bu bilgiler geçici olarak makinenizin sabit diski üzerinden yürütülmeye başlanır. Ancak sistemi yavaşlattığı için tercih edilen bir durum değildir.
RAM belleklerin en önemli özelliklerinden bir tanesi DDR teknolojisidir. Yani çift veri hızıdır. Normal RAM bellekler saat vuruşunun tek bir anında veri aktarırken DDR belleklerde 2 kez veri aktarıldığından veri aktarım hızı iki katına çıkarılmış olur. Bu teknoloji sürekli gelişmiş ve DDR2 ve DDR3 RAM serileri üretilmiştir. Bir üst seri bir altındaki serinin eksikliklerini tamamlayacak şekilde geliştirilmiştir.
DDR1 200-400 Mhz çalışma hızına sahip RAM’lerdi 400-1066 Mhz arasında kullanılan çift kanal mimarisi ile daha fazla verim alınması sağlanan RAM’lerdi. DDR3 günümüzde halen kullandığımız bu RAM 800-1860 Mhz arasında çalışma hızına sahip. DDR4 2133-3200 Mhz hızına sahip, tam verimin sağlanması için Quad Channel’ı şart koyan RAM modelidir.

RAM belleğin hızını etkileyen diğer faktörler ise saat hızı ve veri hızı. Gelişen RAM teknolojisi ile DDR3 serisi ile bu hızlar her geçen gün artmaktadır.
RAM’ın iki ana çeşidi vardır: DRAM ve SRAM.
DRAM(Dinamik RAM): DRAM bilgisayar belleğinin en genel çeşididir. Ana bellek olarak kullandığımız DDR bellekler DRAM’in fazlaca gelişmiş halidir. Bu bellek bilgi alışverişi sağlayabilmek için elektrik sinyallerini kullanır. Bu nedenle de sürekli yenilenme ihtiyacı duyar, bir saniye içerisinde binlerce kez yenilenir. Dinamik denmesindeki sebepte budur. Ancak buna rağmen SRAM’den daha yavaştır.
SRAM(Statik RAM):  Bu bellek DRAM’de olduğu gibi bilgileri tutabilmek için yenilenmeye ihtiyaç duymaz bu yüzden ona oranla daha hızlıdır. SRAM’ler genellikle ön bellek olarak kullanılır. Maliyeti yüksek bir bellek çeşididir.
RAM Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Günümüzde bilgisayarların en düşük RAM seviyesinin 4GB olduğunu görmekteyiz.
Eğer bilgisayarınızın RAM’i ne kadar yüksek ise işlem hızınız ve yazılımlarımız o kadar hızlı demektir. Bu yüzden RAM kapasitesinin yüksek olmasında her zaman fayda vardır. Çok eski bilgisayar olmamak koşulu ile bütün bilgisayarlara sonradan RAM eklenebilmektedir. Oyun oynamak için kullandığınız bilgisayarın belleği yetersiz kalıyorsa, sistem belleğine istediğiniz zaman ilave yapabilirsiniz. Bellek terfisi fazla pahalı değildir ve uygulanması son derece kolaydır.
Anakartınızın desteklediği RAM modellerini tercih etmelisiniz.
Anakartınız hangi bellek tipini destekliyorsa alacağınız ram de bu şekilde olmalı. Yani anakartınız DDR 3 bellek tipi destekliyorsa, alacağınız RAM'in bellek tipi de DDR 3 olmalıdır. Aksi halde farklı bir alındığında Ram slotuna takamazsınız. Çünkü çentik yerleri farklıdır.
Anakartınızın desteklediği maksimum ram frekansını bilmeniz gerekir. Bilgisayarınızda takılı olan ram veya RAM’lerin çalışma frekanslarının aynı olmasına dikkat ediniz.
Bilgisayar kullanırkenki amacının ne olursa olsun minimum 4 GB RAM alın. Ama mühendislik programları gibi programlar kullanacaksanız, yüksek boyutta oyunlar oynayacaksanız minimum 8 GB ilerisi için 16 GB RAM almalısınız.
Gecikme süresi düşük olan RAM’ler daha hızlı olduğundan RAM alırken gecikme süresine dikkat etmeyi unutmayın.
RAM’lerin ortalama fiyatları, kapasiteleri ve bellek tiplerine göre 100-750 TL arasındadır.

Elimden geldiğince en önemli bilgileri sizlerle paylaştım. Umarım yardımcı olmuşumdur. İyi günler :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder